Colný úrad sa od letákov informujúcich o výpredajoch dištancuje

29.02.2012 Prešov

Prešov 28. februára (TASR) - Colný úrad Prešov sa dištancuje od množiacich sa letákových akcií, ktoré informujú o výpredaji tovarov z priestorov colných sladov. "S takýmito druhmi predajov nemáme nič do činenia," poznamenala hovorkyňa prešovského Colného úradu Renáta Kravcová.
Ako uviedla, v prípade colných skladov a skladov colného úradu ide o dva odlišné pojmy. "Colným skladom sa rozumie akékoľvek miesto schválené colnými orgánmi, nachádzajúce sa pod colným dohľadom, kde je tovar za stanovených podmienok skladovaný."
Colný úrad Prešov k dnešnému dňu eviduje vo svojom územnom obvode osem colných skladov, z toho sú tri verejné a päť súkromných. V prvom prípade ide o priestory, do ktorých môžu uskladniť tovar osoby na základe povolenia colného orgánu. "V súkromnom colnom sklade si môže uskladniť tovar iba osoba, ktorá má povolenie na prevádzkovanie colného skladu," podotkla Kravcová.
Podľa slov hovorkyne môže byť tovar z colného skladu na žiadosť jeho ukladateľa prepustený do režimu voľný obeh či vývoz. Môže dôjsť zároveň k jeho zničeniu pod colným dohľadom alebo prenechaniu v prospech štátu.
"Čo sa týka skladov colného úradu, Colný úrad Prešov má jeden sklad, v ktorom uskladňuje zaistený tovar. V prípade, že sa stane majetkom štátu, dôjde podľa možností k jeho predaju, darovaniu alebo likvidácii," doplnila Kravcová.
Zároveň dodala, že v prípade predaja sa tovar v prvom rade ponúka štátnym a rozpočtovým organizáciám v regióne. Ak o ne nikto z oslovených neprejaví záujem, nasleduje osobitné ponukové konanie prostredníctvom dennej tlače.
"Najčastejším prípadom predaja tovaru je však forma dražby, len v ojedinelých prípadoch môže dôjsť k jeho priamemu predaju. Ak predaj uskutočňuje colný úrad, je to zrejmé už zo samotného oznámenia," uzavrela Kravcová s tým, že takéto informácie distribuované letáky neobsahovali.
 

Vyberte región